Sunday, October 21, 2007

Selamat Kembali Ke Bumi

Bismillah...

Angkasawan pertama negara kini selamat kembali ke bumi.
Tahniah!
Semoga pengalaman yang dimiliki akan membantu dalam perkembangan sains dan teknologi negara ini.

Semoga sejahtera dan selamat maju jaya

Dari insan dibumi yang belum pernah ke sana lagi

4 Comments:

Blogger Purpleheart said...

Alhamdulillah, selamat sampai. Syukur alhamdulillah.

Nak tanya pendapat sedikit, adakah program untuk menghantar angkasawan ke dua tahun 2010 nanti menguntungkan negara? Tak rasa rugi ke, setelah berhabis-habisan jutaan ringgit.

10:07 PM  
Anonymous naz said...

salam...
insya'allah one day u pon blh ke sana jugak :)

nak sebok bg pendapat to purpleheart, blh ek?...
biasa la, semua benda ada pro & cons dia..yg nak p 2010 nnt tu blh wat kajian mende lain pulak...
who knows, maybe masa tu ramai yg nak sponsor...so bottomline ada pro & cons..

mcm kita guna hp la, prepaid kalo x top up x blh guna...kena reload..
my two cents worth ;)

sorry ye ezad, kepo @ ur blog

9:11 AM  
Blogger Purpleheart said...

Maceh naz, betul la setiap apa pun mesti ada pro n con. Kat opis tajuk ni jadi perbualan hangat. Sebab kat negara kita masih ada lagi yang hidup susah. Mungkin juga dengan kajian ini akan membuka kepada era penyelidikan yang baru.

8:03 PM  
Blogger Ezad said...

purpleheart & naz

kalau merujuk kepada laman web rasmi program angkasawan, penghantaran angkasawan pertama negara adalah percuma. Ini merupakan projek imbang balik dari Russia apabila Malaysia membeli beberapa jet pejuang Sukhoi SU-30 MKM. Dalam ertikata lain, program ini adalah 'free gift' pihak Russia.
Secara tak langsung, ianya membuka minat rakyat untuk mempelajari dan menghayati ilmu angkasa. Jika kerajaan berhasrat untuk menghatar angkasawan ke2 di masa akan datang, ianya merupakan suatu tindakan yang seharusnya disokong. Namun, seharusnya angkasawan itu perlu memiliki keupayaan yang berganda dari yang pertama ini bagi memastikan lebih banyak peranan yang akan dimainkan ketika di dalam kapal ataupun semasa di ISS. Angkasawan ke2 juga seharusnya mempunyai keupayaan menulis jurnal bagi merakam segala pengalamannya di sana nanti.

9:03 PM  

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home