Sunday, April 24, 2011

Obesiti Di Kalangan Murid - Kenapa Sekolah?

Bismillah..

Sejak kebelakangan ni, berita tentang obesiti di kalangan pelajar menjadi topik hangat sesama kita. Pelbagai peraturan dan undang-undang baru bakal dikuatkuasakan. Antaranya kantin perlu menyediakan makanan berkhasiat, perlu mematuhi peraturan menu harian dan juga melarang kantin sekolah menjual makanan rapu. Bahkan ada cadangan meminta sekolah menyediakan pegawai nutrisi di setiap sekolah bagi membantu pelajar menangani masalah berat badan. Ada juga yang melontarkan idea supaya melatih bakal-bakal guru di kalangan graduan dari bidang pemakanan.

Kebanyakan idea-idea itu adalah meminta pihak sekolah buat itu dan ini. Tapi bagaimana pula tanggungjawab ibubapa?

Di zaman serba pantas hari ini, kebanyakan ibubapa bekerja, dan ruang masa untuk menguruskan anak-anak semakin terhad. Bagi yang berkemampuan (rasanya suatu keperluan), mereka akan mengambil pembantu rumah untuk menguruskan rumah dan anak-anak mereka.

Dalam pada mengejar waktu, kebanyakan ibubapa hari ini menyediakan makanan-makanan ringan sahaja untuk keluarga mereka. Jadi tidak hairanlah pelajar-pelajar hari ini membawa bekal seperti nugget, burger, kentang goreng dan makanan-makanan yang dibeli dari gerai-gerai tepi jalan.

Waktu malam, kebanyakan ibubapa hanya sempat menyediakan hidangan-hidangan ringkas sahaja untuk makan malam. Lebih buruk pabila mereka hanya menyediakan makanan seperti pizza, ayam goreng dan burger untuk keluarga mereka.

Apakah ini tidak membantu proses obesiti terhadap anak-anak mereka? Kenapa pula kerajaan melalui sekolah pula yang perlu bersungguh-sungguh terhadap maaslah anak-anak? (Kalau aku kata kerajaan sekarang prihatin dan mengutamakan rakyat, mungkin ada orang marah pulak). Tapi itulah hakikatnya. Ibubapa sepatutnya lebih prihatin terhadap masalah anak-anak mereka.
Anak-anak seharusnya diberi ilmu pemakanan sejak mereka kecil lagi. Apabila telah dilatih di rumah, maka anak-anak akan lebih bijak memilih makanan apabila mereka berada diluar kawalan ibubapa mereka.

Jadinya di samping kerajaan, ibubapa uga perlu memainkan peranan untuk memastikan generasi muda Malaysia lebih sihat di masa hadapan.

.....

Hari Sabtu dan Ahad, KFC penuh dengan orang. Kebanyakan ibubapa membawa anak-anak berjalan dan beriadah...

mmmm... Malaysiaku

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home