Kelas Memasak
Hari nie chef nak ajar memasak. Tajuk masakannya ialah......
Kebab Panggang Masam Manis
Bahan-bahannya :
500g isi ayam bahagian dada tanpa kulit
300g bebola daging ayam
300g frankfurter ayam
2 biji bawang besar, di potong kiub
2 biji cili hijau, dipotong kiub
1 tin nenas kiub dalam tin
Lidi sate secukupnya
Bahan A :
4 sudu besar madu
4 sudu besar minyak masak
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar kicap cair
1/4 sudu kecil serbuk lada sulah
Garam secukup rasa
( satukan semua bahan ini )
Cara Membuatnya :
Cucukkan isi ayam, bebola daging ayam, cili hijau, kiub nanas dan bawang besar dengan lidi sate. Buat hingga habis. Kemudian panggang sambil disapu dengan bahan ( A ) hingga masak. Enak di makan ketika masih panas.
Epal Bakar Bermadu
Bahan-bahannya :
2 biji epal hijau
20 g mentega
20 g gula perang
15 g kismis
1 camca besar serbuk roti
2 camca besar air
1 camca besar perahan limau ( oren )
1 caca besar madu
Cara membuatnya :
Korek biji epal tetapi jangan dihiris. Kelar mengelilingi garis pusatnya. Susun ia di dalam bekas di atas kertas timah. Satukan mentega bersama gula perang, kismis dan serbuk roti di dalam mangkuk kecil. Gaul hingga sebati. Kemudian masukkan bahan itu ditengah-tengah epal yang dikorek biji tadi. Jerang air bersama perahan limau dan madu seketika. Tuang ia di atas epal. Bakar epal pada suhu 180C, 30 minit. Cedok dan siram air yang keluar di atas epal sekali sekala.
Korek biji epal tetapi jangan dihiris. Kelar mengelilingi garis pusatnya. Susun ia di dalam bekas di atas kertas timah. Satukan mentega bersama gula perang, kismis dan serbuk roti di dalam mangkuk kecil. Gaul hingga sebati. Kemudian masukkan bahan itu ditengah-tengah epal yang dikorek biji tadi. Jerang air bersama perahan limau dan madu seketika. Tuang ia di atas epal. Bakar epal pada suhu 180C, 30 minit. Cedok dan siram air yang keluar di atas epal sekali sekala.
Selamat Mencuba...:)
0 Comments:
Post a Comment
<< Home