Wednesday, June 08, 2011

Bhs SMS

Bismillah...

Bbrpa ari nie, sibuk cerita psl bhs sms dikalangan pelajar schol n univ. Dikatakn pelajar ari ni terikut2 dgn style penggunaan ayat n perkataan diruangan cyber di dlm penulisan nota n tesis mrk. Ini membimbangkn para pendidik krn dikhuatiri ianya akan menjejaskn ciri2 dan struktur bhs kebangsaan.

So, pakar bhs, apa yg harus dilakukan kini? Teringat kumpulan yang menentang PPSMI dahulu, sehingga membawa kpd suatu demonstrasi di KL. Nah, 'pejuang-pejuang bhs penentang PPSMI', apa idea korang? Takkan menyalak kat tepi jalan je? Ni la masanya nak sumbangkn idea yg kononnya lebih baik dr pentadbir skrg nih. Bg arr sebaris dua cadangan.

...

Pd aq, aq cadangkn agar mrk yg menggunakn perkataan n ayat sms dlm nota n tesis mrk, perlu dipotong markah mrk. Mungkin nampak funny, tp setidak-tidaknya tindakan diambil dr membiarkan perkara sebegini terus berlaku. Ianya bkn sahaja utk exam tahunan, tp juga exam di peringkat lebih tinggi spt PMR, SPM n STPM. Dan seharusnya, di kertas peperiksaan ditulis tentang larangan penggunaan bhs sms.

Manakala bgi cikgu2 yg ada fb, blog, tweeter dll, silalah menggunakan bhs yang betul dlm penulisan anda. Tak la nanti bebudak kata, cikgu pun pakai bhs sms, takkan kami tak leh. So, jgn la jadi ketam yg ngajar anak bejln. Aq pernah menegur seorang guru krn menggunakn bhs sms dlm fb nya, tp last2 aq balik yg kena sound. Dia kata, tak salah guna bhs sms asalkan massage nya sampai kpd pembaca. OK! u cikgu BM, so lantak arr. Ada aq kisah?

Begitu juga para menteri, org2 besar, tokoh2, gunakan lah bhs yg betul dlm blog, fb kalian. Jgn dok slhkan bebudak aje. Punca mrk jadi begitu sbb terikut tindakan org dewasa. Biasa arr, bapak kencing berdiri, anak kencing berlari.

Bebudak ke yg salah?

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home