Pengat Pisang
Bismillah..
6 ml santan 6 cawan santan**
Silalah cuba ye puan-puan
Bahan-Bahan:
15 biji pisang (samada pisang raja, awak, abu atau nangka)
3 helai daun pandan
6 sudu besar gula merah
6 sudu besar gula merah
5 sudu besar sagu
3 sudu besar jagung manis
Cara:
Campurkan santan, gula merah, sagu, jagung manis, daun pandan di dalam periuk & masak hingga mendidih. Biarkan 15 minit di atas api kecil. Masukkan pisang ke dalam campuran itu & biarkan lima minit sebelum diangkat. Buang daun pandan, kemudian hidangkan di dalam mangkuk kecil.
** updated
7 Comments:
Pesanan penaja, sesapa yang belum pernah buat pengat, sila-silakan lah buat ya..
Ezad, awat santan sikit je.. sagu banyak betul.. sori, kata-kata dari pengkritik.. :-)
eh..
biaq betol 6ml santan ja? 6mililiter? 3 titik je tuhws...
eh lagi satu.. pengat pisang ni.. kalau orang side mana ntha.. macam serawa.. ada kuah2..
purpleheart
ye.. terima kasih kerana buat promosi tu.
ye la. sikit sgt lak santan tu, ni la padah copy & paste tanpa menyemak. hahaha.. dah semak kat website lain, santan tu patutnya antara 4-6 cawan sahaja. keke
lediagli
aku tak tau pun 6ml tu 3 titik. hehe.. maklum la, tak blajo matematik. errr... serawa tu amenda plak?
serawa lebih kurang macam kuah durian, makan dengan pulut.. serawa kuahnya pekat sedikit kalau dibandingkan dengan pengat..
oghang utagha yg panggil serawa :)
ezad, time kasih eh. balik ni nak try. dok peberet lak skang.
This comment has been removed by the author.
purpleheart
oooooo
wan
oooooo
tp kalau tak jadi pengat tu, mintak maaf je la ye.. hehehe.... :D
Post a Comment
<< Home